Home Overig Sport Voor kinderen Beach Clean Up Heemskerk e.o.

Beach Clean Up Heemskerk e.o.

Help jij mee het strand een stuk schoner te maken? Een grote groep vrijwilligers ruimt in augustus de héle Noordzeekust op, van Cadzand in Zeeland tot aan Schiermonnikoog. Dat is 350 kilometer in 27 dagen.

Op deze dag ga je opruimen van Wijk aan Zee, Heemskerk aan Zee, naar Castricum aan Zee (±7,5 km). Samen met tientallen deelnemers maak je op 1 dag het strand schoon. Dus als je toe bent aan een fysieke uitdaging of als je eens zin hebt in een ‘ander’ dagje strand, dan is dit een unieke kans. Bovendien help je de zee een stukje schoner en gezonder te maken.

Pluis
Het kunstwerk Pluis, twee enorme handen van 4 meter hoog, staan deze dag op het strand van Heemskerk aan Zee. Het kunstwerk is gemaakt van vispluis, verzameld langs de kust. Ze prikkelen je… wat is het, waarom staan ze hier? Nou, dat kunnen we je vertellen: ze zwaaien naar jou en naar de Beach-Cleanuppers die op deze dag langs het strand van Heemskerk trekken.

De krachtige handen laten de hulproep van de zee zien, hoe belangrijk het is om de zee schoon te houden. Het geeft je inspiratie en de uitdaging om plastic, in het bijzonder vispluis, in zee te voorkomen. Vispluis zijn de oranje of blauwe draadjes die in grote trossen onder visnetten worden gebonden om deze te beschermen tegen de zeebodem. Deze draadjes slijten echter snel af en blijven achter in zee, wel 50.000 tot 100.000 kilo per jaar. Een klein deel hiervan spoelt aan langs het strand.

Vispluis is volgens tellingen van stichting De Noordzee het meest aangetroffen stukje afval langs de Nederlandse kusten. Het is niet makkelijk om de zee schoon te krijgen maar met vele handen kunnen we het.

Gelukkig is er naast al het afval dat aanspoelt op het strand veel te ontdekken over wat er wél thuishoort op het strand. Met de Groene Strand expeditieleiders, die ook op het strand aanwezig zijn, kun je meedoen met een korte safari of zelf op onderzoek uitgaan met de Groene Strand bingo-kaart. Doe je mee?

Samen slaan we de handen ineen voor een schone zee. Hands-On!

Wil je meer zien en horen over Pluis? Kijk dit item op het Jeugdjournaal.

Datum

zo 14 augustus 2022
Verlopen!

Tijd

10:00

Locatie

Beachclub Sunsea
Website
https://bit.ly/3Secvat

Organisator

Beach Clean Up Tour
Website
https://www.beachcleanuptour.nl