Home Excursie Fietstocht met gids door het Oer-IJ gebied
Tom Kisjes

Fietstocht met gids door het Oer-IJ gebied

In samenwerking met Stichting Oer-IJ organiseert de bibliotheek een aantal fietstochten onder leiding van enthousiaste Oer-IJ gidsen die vanaf verschillende startpunten de excursies begeleiden (zie hieronder).

Het Oer-IJ landschap van nu heeft in het verleden zijn structuur gekregen door de wisselwerking tussen land, water en wind, tussen zee en rivier en door de steeds maar stijgende zeespiegel: vijf meter in de laatste vijfduizend jaren. Zo is land gevormd dat ook nu nog bestaat, maar is soms ook land vernietigd door het water – denk aan het Alkmaarder Meer of de Beemster – of door de wind afgedekt met duinzand zoals bij Velsen in de Velserbroek. En al minstens vijftig eeuwen lang hebben hier mensen goed geleefd en steeds verder vormgegeven aan dat markante landschap. Zij hebben geleerd om te gaan met de kansen en risico’s van het waterrijke milieu en hoe de rijkdom van plant en dier op het land, in het water en de lucht te benutten.
Hun kennis en ervaringen zijn van generatie op generatie in woord en soms geschrift overgedragen. Het landschap zelf is als een geheugen waarin dat is terug te lezen: in zichtbare elementen en patronen die het onzichtbare tegelijkertijd kunnen verbergen en herkenbaar maken.

De fietstochten leiden ons langs verschillenden aspecten van het Oer-IJ gebied, waarbij de gids ons zal wijzen op de specifieke kenmerken van het Oer-IJ landschap. Gezien de startplaatsen is het niet te voorkomen dat sommige stukken van de fietstochten langs hetzelfde traject leiden. Op dit moment beschikken wij nog niet over de exacte routes, deze zal in de loop van de weken worden aangevuld. Voor de eerste twee routes is al wel bekend langs welke plaatsen we fietsen.

En voor wie mee gaat fietsen en van schrijven houdt; laat je tijdens deze fietstocht inspireren en doe mee met de schrijfwedstrijd ‘Ode aan het Oer-IJ gebied’.

Er kunnen maximaal 10 personen mee per fietstocht (minimum leeftijd 12 jaar).
De afstand is tussen de 15 en 20 kilometer. De duur 2½ tot 3 uur.

Woensdag 8 september, 13.00 uur. Heemskerk.
Start: Het Koetshuijs bij Kasteel Assumburg, Tolweg 9a, 1967 NG

Deze route vanuit Heemskerk volgt de oude zuidelijke waterloop van het Oer-IJ, over de geest van Heemskerk, via kasteel Marquette terug naar kasteel Assumburg.

Datum

wo 08 september 2021
Verlopen!

Tijd

13:00 - 16:00

Kosten

€5.00

Meer informatie

Meer informatie

Locatie

Kasteeltuin Assumburg
Tolweg 9a
Categorie
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord