Waterdag 2022

Wat is er veel te doen op deze inspirerende Waterdag! In en om Slot Assumburg zijn er volop gratis activiteiten in, rond en op het water. Er is er een informatiemarkt, waar je onder andere ideeën opdoet voor het vergroenen van je tuin of balkon, een imker vertelt over het belang van insecten en het IVN laat zien wat er allemaal in het water leeft. Verder kun je meedoen aan een mini-cursus wildplukken, een rondleiding volgen door de tuinen van het Slot en een wandeling maken door de tuinen van Kasteel Assumburg met boswachter Evert-Jan Wouds.

Programma
12.00 – 16.00 uur Informatiemarkt [doorklikken Bij alle activiteiten]
12.15 uur Mini-cursus Wildplukken (1,5 uur)
12.30 uur Opening wethouder
13.30 uur Rondleiding door kasteeltuin Assumburg (1 uur)
14.30 uur Mini-cursus Wildplukken (1,5 uur)
15.30 uur Wandeling met boswachter Evert-Jan Woudsma (1 uur)

Ruil een tegel tegen een plantje
Doe je ook mee aan het NK Tegelwippen? Wip de tegels in je tuin en vervang ze door groen! Als je deze ene of meer tegel(s) inlevert krijg je in ruil een zakje bloemzaad en een plantje.

Mini-cursus wildplukken
Het hele jaar door is er eten te vinden in de natuur: bladeren, bloemen, bessen, noten, vruchten en wortels. Tijdens de wandeling leer je welke planten je kunt eten en hoe je het kunt bereiden. Kennis van planten is niet nodig. en je krijgt een hand-out over eetbare planten.
Begeleid door Brigitte van Tongeren, natuurgids.
Start om 12.15 uur en om 14.30 uur (1,5 uur)
Startplaats: voor de brug van Kasteel Assumburg.

Rondleiding door de Kasteeltuin
Welke planten, bomen en kruiden groeien er nú in de kasteeltuin? En hoe was dat in 1622? Tijdens de wandeling leer je waarom we nu extra moeite moeten doen voor biodiversiteit en waarom dat vroeger geen probleem was. Een mooie kans om inspiratie op te doen voor je eigen tuin of balkontuin.
Begeleid door Jan Broekkamp, tuinvrijwilliger en IVN-gids
Start om 13.30 uur (1 uur)
Startplaats: op het pleintje voor Kasteel Assumburg

Op stap met boswachter Evert-Jan: op zoek naar leven
Waarom hebben we nu last van de eikenprocessie rups en 10 jaar geleden niet? Waarom hoor je zoveel over biodiversiteit? Waarom zie je steeds vaker ongemaaide bermen in plaats van kort gras? Tijdens deze wandeling leer je waarom. Feiten worden tijdens de wandeling van fabels onderscheiden. Je kijkt na deze wandeling nooit meer hetzelfde naar de berm, sloot, vlieg of vogel. Trek wandelschoenen aan en zorg dat je op tijd klaar staat.
Begeleid door Evert-Jan Woudsma, boswachter
Start om 15.30 uur (1 uur)
Startplaats: op het pleintje voor Kasteel Assumburg

KRAMEN & WORKSHOPS
Op de informatiemarkt staan kraampjes over:

-NK Tegelwippen: Ruil je tegel voor een plant en bloemzaadjes
-Gifvrij tuinieren (HHNK)
-Bijen houden van… (Bijenhoudersvereniging Beverwijk)
-Sierplanten voor in de tuin (Niek Koning)
-Wat doet de gemeente Heemskerk aan duurzaamheid?
-Plantenruilkraam: ruil jouw planten tegen andere planten
-Wat leeft er allemaal in het water? (Instituut voor Natuur- en Milieueducatie: IVN)

Supergave wateractiviteiten voor kids
Doe meer aan de Water-actie-route! Je kunt onder andere waterbeestjes leren herkennen, meedoen aan een sup try-out, leren vissen van de jeugdleden van Visvereniging ’t Snoekje of een modelbootje besturen.

Modelbootjes besturen
Bij de kraam van de ScheepsModelbouwgroep IJmond kun je zelf proberen om een bootje te besturen, onder begeleiding van leden van de modelbouwgroep. Ook zijn er een paar mooie op schaal nagebouwde modelbootjes te bewonderen. En lijkt het je een leuke hobby? De Scheepsmodelbouwgroep is altijd op zoek naar nieuwe leden.

Leer vissen
Jeugdleden van de Heemskerkse hengelsportvereniging ’t Snoekje geven je tips over vissen met respect voor natuur. Bij de kraam krijg je informatie over vishengels en het maken van goed vissenvoer. Ook leer je visvriendelijk onthaken, hoe je een gevangen vis goed behandelt én welke vissoorten er in Heemskerk zijn. Aan de waterkant staan vishengels waarmee je misschien voorntjes, bleitjes of zelfs een brasem kunt vangen. Ontdek een hobby die een leven lang mee gaat.

Sup try-out
Leer de basistechnieken tijdens deze sup try-out: 30 minuten suppen. Iedereen met een zwemdiploma mag meedoen. Ben je onder de 18 jaar? Zorg dan dat een ouder/verzorger met je meegaat. Nanda en haar collega van El Kombi maken je wegwijs. Na een korte introductie over het materiaal, de basishandelingen en veiligheid, ga je het water op. Je zult zien dat je in no time staat! Wel op je evenwicht blijven letten én genieten. Nu al zin?

Datum

za 21 mei 2022
Verlopen!

Tijd

12:00 - 16:00

Locatie

Kasteeltuin Assumburg
Tolweg 9a