Speelgoedwinkel Juma

WINTERTIJD IN HEEMSKERK | Peter is bedrijfsleider bij Juma. Een speelgoedwinkel bekend in heel Heemskerk en omstreken, vooral door het brede assortiment (houten) speelgoed en bordspelen. Peter vertelt: Nu het bijna Sinterklaas is, is het hier natuurlijk veel drukker. We doen dan ook veel speciale acties: kinderen mogen hun schoen hier zetten, er komen Pieten langs en bij de kassa staat een grote pot pepernoten. De klanten mogen raden hoeveel erin zitten en onder de juiste antwoorden verloten we een mooie prijs. Om ons heen zien we wel dat Kerstmis steeds belangrijker wordt voor winkels, maar gezinnen met kleine kinderen vieren vooral nog Sinterklaas. Als die kinderen ouder worden verschuift dat weleens richtig Kerst en ga je ook aan de spelcomputer-achtige cadeautjes denken. Die hebben wij simpelweg niet.
Op 5 december zijn de meesten van ons trouwens wel helemaal klaar met de Sinterklaasliedjes die hier elke dag op staan. Maar er zijn er ook bij die er geen genoeg van kunnen krijgen. Een oud-werknemer begon half augustus al “Zie ginds komt de stoomboot” te zingen!

 

Bijzondere medewerkers

Dat medewerkers zich soms wat anders gedragen dan anders, is niet zo gek: Juma is namelijk een leer-/werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Peter: ‘Toch willen wij een gewone, marktconforme winkel zijn waarbij mensen binnenlopen omdat ze ons aanbod zo leuk vinden. Toevallig worden ze dan geholpen door iemand met een handicap. Iedereen die hier werkt heeft zijn eigen talent en zijn eigen beperking. De een is bijvoorbeeld ontzettend goed in administratie, maar wil liever niet omgaan met klanten en verkoopgesprekken houden. De ander is juist heel erg sterk in de inkoop. Daar proberen we met elkaar iets moois van te maken. Ik vergelijk het altijd een met een voetbalteam: als je daar alleen maar spitsen of keepers in het veld zet, wordt het niks. In een team heb je juist verschillende talenten nodig. Dat is onze kracht: ons personeel versterkt elkaar en vult elkaar aan. Wat we hier neerzetten, is dan ook echt een teamprestatie. Sommigen werken hier al 20 jaar, sinds dat we bestaan dus!

Online bekijken, offline kopen

Omdat wie hier al 20 jaar zitten, kent iedere Heemskerker ons inmiddels wel. We hebben ook een grote groep vaste klanten. Maar daar moeten we goed ons best voor doen, hoor. Dat gaat niet zomaar. De afgelopen jaren is meer dan de helft van de speelgoedwinkels in Nederland verdwenen. Gelukkig hebben steeds meer mensen in de gaten dat als ze hun spullen online of bij grote franchises kopen, de leuke lokale winkels stuk voor stuk moeten stoppen. Waar mensen vroeger naar het aanbod keken in een winkel en het dan online bestelden, gebeurt nu steeds vaker het omgekeerde: mensen zien iets online en komen bij ons vragen of we het hebben of kunnen bestellen. Ook de service die we daarbij kunnen leveren draagt bij aan het feit dat Juma er nog is. Als klanten bijvoorbeeld iets willen ruilen, zijn we veel flexibeler en sneller dan een webshop. Daarnaast hebben we al onze prijzen aangepast aan de prijzen online en soms zijn we zelfs nog goedkoper. We maken dan misschien wat minder winst, maar zo geven we de mensen wel een reden om bij ons te komen winkelen. Vooral in de decembermaand, natuurlijk!’