Gasterij Kruisberg

TOERISTISCH TROTS #4 GASTERIJ KRUISBERG

De familie Logchies runt de Gasterij Kruisberg in Heemskerk, een echt familiebedrijf dus! ‘Ongeveer twaalf jaar geleden begonnen we met het idee van een gezellig theehuisje. Dat is een beetje uit de hand gelopen. We hebben nu een groot terras met 350 zitplaatsen! Het komt dus eigenlijk niet voor dat we helemaal vol zitten, maar op goede dagen, zoals de bekende rokjesdag, kan het hier heel druk worden. Met dagjesmensen, maar ook met vaste gasten. We denken dat je zo’n 70% van onze klanten ‘vaste gast’ zou kunnen noemen. Sommigen komen hier elke dag een kopje koffie halen. Verder komen hier veel mountainbikers langs, soms wel 150 per dag!’ Aldus de familie.

 

Hamburger van eigen Schotse Hooglanders

‘Onze specialiteit is de Highlander-burger, een hamburger gemaakt van het vlees van onze eigen Schotse Hooglanders. Inderdaad, die koeien met lang haar en enorme hoorns. Ze grazen in het Noordhollands duingebied. Als het zover is, wordt een koe zo humaan mogelijk geslacht in een klein slachthuis. Van de gehele hooglander maken wij hooglander-gehakt. Omdat we zulk goed vlees gebruiken, mag de hamburger dus ook rosé of zelfs rood geserveerd worden.
Naast 130 koeien hebben we ook nog 500 schapen, 60 geiten en een aantal paarden rondlopen in de duinen. We runnen naast de Gasterij namelijk ook een begrazingsbedrijf. Met die paarden halen we twee keer in de week ouderen op met de paardentram. Dat is een uitje dat verzorgingstehuizen uit de buurt kunnen boeken.’

Werkschuur

Oorspronkelijk was dit gebouw een werkschuur. Het open karakter hebben we gehouden, maar de inrichting is helemaal van ons. Bijna alles komt van Marktplaats! Het is een prachtige verzameling die we door de jaren heen aangevuld hebben. Het is nu echt een mooi geheel geworden.
Het gebouw heeft wel wat onderhoud nodig, maar gelukkig worden we daarbij geholpen door PWN, de beheerder van de Noord-Hollandse duinen. Wij onderhouden de binnen- en zij de buitenkant.
We denken niet dat de gasterij nog veel gaat veranderen. We doen nu waar we goed in zijn en daar worden de gasten blij van. Ze zijn altijd welkom voor een pannenkoek of een biertje. Dat bier kopen we trouwens zoveel mogelijk van kleine brouwerijen uit de omgeving. Ook vlees dat we niet van onze eigen dieren krijgen, kopen we bij een lokale biologische slager. Zo kun je elkaar een beetje steunen!’