De Bosw8er

TOERISTISCH TROTS #2 DE BOSW8ER

Sinds mei 2018 is Evert-Jan zelfstandig boswachter, of zoals hij zijn bedrijf heeft genoemd: Bosw8er. Na 13 jaar werkzaam te zijn geweest in het Noord-Hollands Duinreservaat kan je Evert-Jan nu met grote regelmaat aantreffen in de Heemskerkse duinen. Zijn besluit om als zelfstandige verder te gaan, had alles te maken met zijn passie en ambitie.

‘Ik kan me nu concentreren op dingen die ik écht leuk vind: educatie, fotografie en natuurbeleving,’ zegt Evert-Jan. ‘Die educatie vind ik heel belangrijk. Op de kinderfeestjes die ik organiseer en op scholen tijdens het ‘boswachter in de klas’-programma heb ik de afgelopen maanden ruim vijfhonderd kinderen gezien. Ik zie dat de meesten al apetrots zijn als ze twee of drie plant- of diersoorten kunnen herkennen. Kinderen uit dorpen bouwen nog wel eens hut of zien soms een boswachter, maar de kinderen die in steden wonen krijgen vaak helemaal niks mee op dat gebied. Die kunnen wel wat extra natuurbeleving gebruiken. Tijdens mijn excursies doen de kinderen kleine opdrachtjes en leren ze planten en dieren kennen. Allemaal zonder loeppotjes, zoekkaarten en andere plastic hulpmiddelen. Aan het eind krijgen ze het diploma ‘Junior Boswachter’. Het is vrij basic allemaal, maar het gaat erom die kinderen te raken en hopelijk wat interesse in de natuur aan te wakkeren.’

 

Van natuurprocessen naar werkprocessen
Naast kinderfeestjes organiseert Evert-Jan ook natuurfotografie-workshops en bedrijfsuitjes. ‘Tijdens bedrijfsuitjes leg ik bepaalde bedrijfsprocessen naast de natuurprocessen die al miljoenen jaren bestaan. Daar kunnen de deelnemers veel van leren en hopelijk kunnen ze vervolgens een aantal positieve veranderingen aanbrengen in hun werkstructuur.
Mijn excursies in het duingebied worden trouwens lang niet alleen door mensen van buiten Heemskerk bezocht. Ik neem vaak genoeg mensen mee die hier al hun hele leven wonen, maar die altijd vanuit het centrum in één keer via het hoofdpad naar het strand gaan. Die hebben al die jaren zoveel gemist. Ze hebben dan echt zo’n gek als ik nodig die ze van dat pad aftrekt en ze al die prachtige plekken laat zien.

Heemskerkse achtertuin
Wat zo bijzonder is aan de duinen bij Heemskerk, is de enorme bio-diversiteit en de toegankelijkheid. Er zijn heel veel fiets- en wandelpaden en in augustus mag je bijvoorbeeld bramen plukken zoveel je wilt. En geloof mij: niets is lekkerder dan zo’n heerlijk sappige dauwbraam‘.
Het is hier echt een speciaal stukje Nederland. Je moet alleen weten waar je moet kijken. Als je bijvoorbeeld een blaadje rucola plukt, want dat groeit hier ook gewoon, zul je merken dat het echt veel lekkerder is dan als je het ‘vers’ bij de supermarkt koopt. Als ik het aan iemand laat ruiken of proeven, is er oprechte verbazing. Dat ‘wow’-moment probeer ik mensen te geven als ze met mij op pad zijn.
En wanneer ik hier in de vroege lente loop en ik hoor ineens de tjiftjaf denk ik: ‘Yes, hij is er weer!’
Dat kleine vogeltje is helemaal op en neer geweest naar Afrika en komt op precies dezelfde plek terug. Dat zijn echt kleine euforie-momentjes voor me. Die momentjes wil ik graag overbrengen. Want in mijn visie wordt natuur beleven uiteindelijk ook natuur beschermen!
Als Bosw8er voel ik me helemaal op mijn plek in dit gebied. Ik zou de hele wereld over kunnen reizen om de natuur te ontdekken, maar dat hoeft van mij niet zo nodig. Ook hier vliegt elke week weer wat anders voorbij. Er zijn hier voor mij nog zoveel uitdagingen. Wat een mazzel als je in Heemskerk woont. Dan mag je dit gewoon je achtertuin noemen.