Chateau Marquette

TOERISTISCH TROTS #3 CHATEAU MARQUETTE

Erik Kuiper is sinds een paar maanden directeur/eigenaar van de exploitatie van Chateau Marquette. Erik: ‘Ik ben verantwoordelijk voor de exploitatie van zowel het kasteel als het hotel wat ernaast ligt. We hebben grote plannen met het kasteel. Deze locatie was onder Heemskerkers al langer bekend als dé locatie om te trouwen en te rouwen, voor bruiloften en uitvaarten dus, maar we willen het nu breder gaan trekken. Zo kunnen we deze prachtige plek het hele jaar aantrekkelijk houden voor zowel Heemskerkers, toeristen en zakelijke bezoekers. Een kasteel onderhouden is niet goedkoop, dus we moeten nu eenmaal klanten hebben. We hebben hier vergaderkamers voor 2 tot feestzalen voor 150 personen. Tien zalen in totaal, waar we ruim duizend mensen kwijt kunnen. Die ruimte wil je gebruiken.’

 

Van kasteel naar festivalterrein

‘We hebben besloten om zelf ook het een en ander te gaan organiseren,’ zegt Erik. ‘Vanaf 21 oktober beginnen we met Marquette Classique in de balzaal en de lobby. Conservatoriumstudenten komen dan één keer in de maand op zondagochtend optreden. Na afloop kunnen de gasten de zondag voortzetten met een lunch of een borrel. Daarnaast gaan we ‘ergens volgend jaar’ Music @ Marquette organiseren. We zetten een podium bij het chateau en zorgen voor lekker eten en drinken. Een soort festival eigenlijk, met jazzy muziek, singer-songwriters en meezingers: voor ieder wat wils. In de winter hebben we een plan voor het Winterjassenfestival. Ook muziek, maar dan met vuurkorven en glühwein. Misschien leggen we zelfs een ijsbaantje aan op het rondeel, het grasveld voor het kasteel. Via onze website, de sociale en de lokale media houden we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte over de aanstaande activiteiten bij het kasteel.’

Altijd open en sterwaardig

‘Ik hoop dat de Heemskerkers snel in de gaten krijgen dat er iets moois gebeurt op Chateau Marquette. Waar het kasteel vroeger alleen open was voor gasten van het hotel en speciale gelegenheden, zijn we vanaf nu elke dag en voor iedereen te bezoeken. Vanaf 1 oktober zijn we van elf tot elf open voor lunch, borrel en diner. En als de zalen niet gereserveerd zijn, zijn de mensen ook welkom om die te bekijken.
Er zijn ambities genoeg. Het restaurant moet bijvoorbeeld sterwaardig worden. Echt een ster krijgen is natuurlijk ver weg en de vraag is of je dat moet willen, maar we streven wel naar de kwaliteit voor in ieder geval een Bib Gourmand, een aanbeveling van Michelin. Dat moet binnen drie jaar wel kunnen.’
Erik heeft al een hotel in Haarlem, maar toen deze kans zich voordeed, hoefde hij niet lang na te denken. Erik: ‘Ik vind dit zo’n unieke plek. Aan komen lopen over de gigantische oprijlaan met al dat groen en de natuur, dat is wel iets magisch. Het is echt een waanzinnige kans om iets moois neer te zetten in Heemskerk. Samen met de Heemskerkers ben ik ontzettend trots op dit mooie landgoed.’